Lean Canvas - vaše MAPA K ÚSPĚCHU

 

Už víte, kam míříte a jak to vypadá ve vašem vysněném cíli (Kdo neví, dozví se v předchozím článku).
Teď je čas proklepnout váš nápad, dát jej na papír a vidět vše černé na bílém. O čem přesně mluvím? Co je dalším krokem při rozjezdu vašeho podnikání? Sestavení BYZNYS PLÁNU. Nebojte, nemusí jít o stostránkový dokument! Ukážu vám, jak sestavit na 1 stranu papíru.

Říká se mu Lean Canvas a je to lety osvědčený způsob jak na váš byznys plán v kostce. Je to vaše MAPA K ÚSPĚCHU, která vám pomůže rychle a správně začít 🚀.

Pomůže vám zachytit klíčové informace, které potřebujete a ujasnit si CO přesně, KOMU a JAK budete prodávat.

Jak začít podnikat Lean Canvas

 

Proč je Lean Canvas tak efektivní?

Ujasní myšlenky: Pomáhá vám definovat váš podnikatelský nápad jednoduše a jasně.

🎯 Zaměří se: Koncentruje se na klíčové aspekty vašeho podnikání.

💡 Rozpozná klíčové body: Pomáhá identifikovat, jaké potřeby vaši zákazníci mají.

🚀 Rychle startuje: Vytvoření Lean Canvas je rychlé a efektivní.

Proč by vás to mělo zajímat? Pokud sníte o vlastním podnikání nebo uvažujete o změně k lepšímu, Lean Canvas vám pomůže postavit pevné základy. Přiměje vás se zamyslet komplexně a najít odpovědi na ty nejdůležitější otázky. Člení se do devíti bodů, které jsou přehledně umístěny v tabulce, abyste měli váš byznys plán kdykoliv na očích. 

A jdeme na to!

Stáhněte si předpřipravenou šablonu (jednoduše klikněte na obrázek, uložte a vytiskněte), udělejte si pro sebe a své podnikání nerušený čas, vezměte pero do ruky a jdeme na to! 

📌 TIP navíc!!
Doporučuji si na jednotlivé body odpovědět nejdřív bokem na papír. Pořádně je promyslet, škrtat, opravit, domyslet v souvislostech a do tabulky vepsat jen výsledek. Tabulka tak bude pro vás přehlednější a funkčnější. 

Jak začít podnikat. Lean Canvas_mentoring 

Co doplnit do jednotlivých sekcí? 

  1. Problémy: Popište konkrétní problémy, kterým vaši zákazníci čelí. Co je trápí (v souvislosti s vašim produktem/ službou)?  

  2. Řešení: Jak řeší váš produkt tyto zákazníkovy problémy? V čem konkrétně mu pomůže? Co na něm zákazník ocení? 

  3. Indikátory: Co přesně pro vás znamená úspěch a jak je budete měřit. Je to počet zákazníků nebo objednávek? Obrat? Kdy si řeknete, že jste v cíli (minimálně dílčím) ? 

  4. Unikátní hodnota: Definujete, jakým způsobem váš produkt nebo služba řeší problémy zákazníků lépe než konkurence. Jaká je vaše unikátní hodnota? 

  5. Neférová výhoda: Co je to, co vám nemůže nikdo lehce zkopírovat nebo to nakoupit jinde? 

  6. Zákazníci: Kdo jsou vaši hlavní zákazníci? Zamyslete se nad tím, kdo by měl být váš ideální klient. výkonnosti budete sledovat?
  7. Cesty k zákazníkům: Zamyslete se nad tím, jakými způsoby budete komunikovat se svými zákazníky a jak k nim dostanete svůj produkt nebo službu. Online prodejem? Kamenná prodejna? B2B , B2C, jinak?

  8. Náklady: Sepište si všechny náklady spojené s provozem firmy a výrobou vašeho projektu. Jaké budou vaše hlavní náklady? Jaké jsou vaše fixní a variabilní náklady? 

  9. Zdroje příjmů: Zvažte, jak budete vytvářet příjmy. Jakým způsobem a za jakou cenu budete prodávat. Kolik toho musíte prodat, abyste byli v zisku?? Jaký bude (musí být) váš obrat a zisk, abyste mohli úspěšně fungovat?

Hotovo? Byznys plán je HOTOV!!!

life-862985_1280

 

Počkat, počkat! 

Kdepak!

Teď je čas na zpětnou kontrolu a ladění. Dává to vše dohromady smysl? Je tento byznys plán funkční? 

Nebo jste při sepisování narazili na něco co spolu prostě nebude fungovat. Zamyslete se nad tím, kolik toho musíte prodat za cenu, kterou jste si určili, aby vám podnikání vydělávalo. Je to v souladu s cílovkou a cestami kterými chcete prodávat? Nebo je touto cestou nereálné takové množství prodat.
Co změním? Cenu a marži? Nebo cílovku? Když zvýším cenu, najdu dost zákazníků, kteří budou ochotni za produkt zaplatit? Je můj produkt dostatečně unikátní, aby tomu tak bylo? 
Nebo musím změnit cestu jak produkt k zákazníkům dostat... 

To jsou jedny z mnoha otázek, které si musíte pokládat při tvorbě skutečně reálného BYZNYS PLÁNU. Stojí to čas, energii a mnohdy taky notnou dávku sebereflexe. Ale cesta k úspěchu není jednoduchá.

Když ale víte kam jdete a máte plán, jak toho dosáhnout, uspějete!

Držím vám palce a jsem tu pro pro vás pro případ, že byste potřebovali na své cestě průvodce, který vám s tím pomůže.